Friday, 22 July 2011

Friday Fever ^_^

Assalammualaikum.
Macam da lama xberbelog ni...
bukan xde cerita, banyak sangat cerita sampai xbercerita.

Hehehehe... Hari ni masuk hari ke-7 tau.
Syukur i rase semakin seronok dan teruja.
Thanks to all friends yang sapport! Siap kasi gift lagi tau~ best sangat...

So, kali ni i just nak show you alls my day~
Hari ni pakai macam cantik la konon sbb ada opis ada
birthday calebration for Babies April, May, June and July...

Ramai kot nanti yang berdiri depan dari jadi penonton...

Asalnya nak test camera je...
Lighting la konon.
Last-last upload..
Ada org siap wat profile picture lagi kat FB
XD




Dan yang lain-lain ni untuk sepanjang minggu ni =)




Button pin green flower tu kak Amy kasi dan
ribon polca dot black tu Jess kasi.

Happy sangat bila ada org encourage kite.
xharap pun pemberian itu ini,
tapi tu semua cara bagaimana nak tunjuk
 rase sapport dorang kat i.
thanks all.

Monday, 18 July 2011

M E and Changing.

Plan for long time ( not really =P )
Preparation for those thing bout a month, because I have no ever 1 pc pun. So, need to buy new 123456 dan banyak-banyak.

Day by day, hour by hour I keep shopping via online, keep surfing sampai pening.huhu I dont enough time going out get shopping. Im shopping and keep shopping.

Until 16.7.2011 which is Saturday, also my 2nd year anniversary working at B&G. Macam xpercaya dah ada 2 tahun pengalaman kerja.

Back to date 16.7.2011, Im hanging out with 2 my bff niZa and iz. Sepatutnya ramai sebab this girls day out. Frusted Aizan and Lyza cant join us. Tapi xpela, kami bertiga ni je pun da happening, semangat menghabiskan duit No.1 para wanita. Hahahaha~ sorry to said.

Day I go shopping with them, I started smoothly my plan. So, all is just in my plan. This is my long-term plan. xsangka menjadi, selalunya kalau kite plan lama sangat, xjadi.

Syukur benda baik menjadi. Thanks to Allah kerana memberiku kekuatan dan semangat untuk berubah kepada yang baik (^^,)




Yeah! That is it. ME and Changing.
Wish me Luck ok.

Friday, 15 July 2011

This is interesting and good for general knowledge

Did you ever drink from a plastic bottle and see a triangle symbol on the bottom with a number inside.


Do you know what the number stands for?
Did you guess that it's just for recycling?   

Then you are WRONG!!!!!!




THE NUMBER TELLS YOU THE CHEMICAL MAKE UP OF THE PLASTIC.....

1)   Polyethylene terephalate PET)
2)    High density polyethylene (HDPE)
3)    Unplasticised polyvinyl chloride (UPVC) or Plasticised polyvinyl chloride (PPVC)

4)    Low density polyethylene LDPE

5)    Polypropylene (PP)

6)    Polystyrene (PS) or Expandable polystyrene (EPS)

7)    Other, including nylon and acrylic


What you aren't told is that many of the plastics used are toxic and the chemicals used to create a plastic can leach out of the plastic and into the foos / drink.

Think about it, how many times have you or a friend said 'I don't like this, it taste like the plastic bottle ..... '
THAT'S BECAUSE YOU ARE TASTING THE PLASTIC

The
WORST ONES are Nos: 3, 6, and 7 !!!
DO NOT USE THESE NUMBERS if stated at the bottom of the bottle) !!!

(I find #7 a little scary)


Reusing plastic bottles by refilling them is NOT a good idea. WATCH THIS VIDEO. 

Microwaving plastic containers affects the chemical make up of the plastic, allowing the chemical substances to destabilize and leach out more quickly into the food you are reheating. You can check out this article that ran in the Wall Street Journal

 
EVEN one of my favorite 'RUMOR DEBUNKING' websites,
Lists the information as: overblown with a grain of TRUTH
READ the FULL 3 pages of the article! 

AVOID re-using plastic bottles RIGHT AWAY !!!





Resources :: Forwarded email by Kak Amy =)



Monday, 11 July 2011

K A T A P 's Farewell Y_Y

Special kah Katap ni? nak tulis sal dia la plak... hahaha. xkesa la. Yang pasti Katap ni 1 of my best buddies =). Actually, tulis kisah dia sebab, nanti da sangat-sangat jarang nak hang-out together. Will miss him...woohuhu~~

So, semalam, kitorang lepak main bowling kat IOI Mall, Puchong ^_^. Simple but nice.
This is Katap  $_$

So, i share first all photos. We all sangat enjoooooooooy!! =D
Jay
This guy kesian kat dia, sebab tunggu kitorang lama giler kat Bowling tu. Da la nak masuk kije kul12 mlm nanti, sempat lagi nak main.

Ice cream ni je wat jamuan farewell ni dan bowling~~








Ni pulak Iz dan Emy  ^_^



Dia senyum beria camni sebab tripal strike kot... sonok~~


FYI, Katap balh dari KL sebab further study !!!! Bagus giler... Jay pun kata "xsangka aku Katap nak sambung belajar, kat oversea tu". Bab oversea tu yang aku musyikil sikit dengan Jay ni, rase cam dia auta je. Nak caye xcaye i diam je la..huhuhu~


Katap further study ke negeri asal la, balik ke pangkal jalan ye Katap =P. Hopefully u enjoy study and success. We all the geng wish you all best and Luck !!!

Even setiap kali lepak, asyik muka-muka ni je la kehadiran penuh. Tapi xpe bagi kami, selagi boleh berjumpa dan happy, layan je~ This time xde balingan tepong... Tapi birthday Pirez dan Zairil xsure lagi... tunggu dan lihat.

Saturday, 9 July 2011

chilling. o _ 0





 *** s a r a is relaxing ***
 *** on her Saturday evening ***




















 















Friday, 8 July 2011

Try this out... a good lesson...



the Right way how to eat Mangosteen












Happy to share with you guys~
This nice tips given by Amy (officemate)
via email

I tergamam jugak la bila tengok, rupa-rupanya mudah sangat =D
Mesti cuba !!!

Thursday, 7 July 2011

the M O O D =/

Petang to all readers... Hari ni i bz =(
Satu hari suntuk xhenti-henti mengadap kerja.
Nasib ada MOOD untuk siapkan kerja,
kalau x,kerja xsiap, membazir masa dan akan boring =P

Now da balik pun actually, still ada MOOD kerja, tapi da balik, xbuat la kerja.
So i keep surfing dari balik kerja tadi....
My friends ajak lepak~ tengok wayang...


Tranformers jam 1155 pm la pulak kat Summit.
Macam nak tengok, sebab xsempat nak tengok lagi =P
Rase macam nak kuar beli kasut, pun xde MOOD....


Asyik-asyik xde MOOD je ni.. Come on sara!!! Wake up!!
Emmmmm~~ still don't have any MOOD. Need help!!!!
I think i have MOOD in surfing je kot =P sebab i dari td duk onlin9 je ni...
kan kan kan???

I keep thinking nak buat ape malam ni... Banyak pilihan pulak...
OK, wish me always in good MOOD ok?! Daa~

Wednesday, 6 July 2011

the Gift from friends XD

Nak share, i got gifts from my officemate. Best!! Dorang pergi bercuti last weekend [1.7.11~4.7.11] ke Pulau Perhentian...
From Lyza
Rase menyesal lak xfollow, dorang ajak, tapi i ada hal la pulak~ lagi pun my bff tunang kat Besout.

OK2, i cerita satu-satu for last weekend. Pasal Pulau Perhentian, actually tu trip my officemates la... less than 10 person kot yang pergi. So i nak tunjuk gift dari sana la. 
From Rehan
Trip tu yang xdapat nak join la... Tapi yang i dapat join is, i attended majlis tunang Aini. Anothe bff that i had. She so cool!! i tengok dia cuuuuuuuun giler tau. I xnak tulis panjang lebar, tapi just show to you guys =D

Watak utama majlis :: Aini yang cantik sangat-sangat
Aktiviti Upacara menyarung cincin
Iz ambil berkat, kalau-kalau jodoh tahun ni =P 
From left : Iz Aini Me Aini's Hero & Katap
I doakan semoga berkekalan dan tabah hadapi segala ujian.
So, to relate this title with this topic, this MY Gift to her~ =D
She is soooooooo suprise when she saw me. I like !!

Akan Setiakah kamu ????

Ape korang rase kalau korang tidak diberi sepenuhnya kasih sayang? Tapi ni bukan nak kata xsayang. mesti sayang punye~ cuma nampak dan xnampak sayang dia terhadap kamu, dan kamu  terhadap dia. Its depend the how you show it ^_^

Tapi soal hati, hati tiba-tiba terasa cam nak sesuatu yang baru, tapi bukan sebab yang lama xelok, cume yang baru cam lebih menarik dan terus menarik-narik hati tu. Hmmmmm... xsuke la kalau ada cam tu, tapi tu la, bukan hati yang meminta, tapi dugaan terhadap seseorang itu.

I ada terbaca kat satu article ni 'Secebis Dugaan dari Allah', menarik dan boleh dijadikan pedoman buat kita. Berbalik pada topik, mesti sedih kalau dapat tahu hati orang yang kite sayang agak goyah kerana hatinya sedikit terusik dek permandangan yang cantik, tapi xtahu didalamnya secantik permandangan tu ke tak?... Emm~

Dugaan yang disebutkan tadi sebenarnya dugaan kepada dia, bukan kita. Tapi kelak akan melibatkan kita juga kalau-kalau ada angin yang bertiup, masakan pokok bergoyang kalau tiada angin?.

I berharap kepada mereka-mereka, kawan-kawan, xlupa juga nasihat kepada diri sendiri supaya hati yang dimiliki dan memilik masih kuat bertaut antara satu sama lain, tetapkanlah pendirian dan dapatlah pertahankan apa-apa yang sedang kita miliki. Hanya kita sendiri yang tahu betapa payah dan besar dugaannya semasa kita berusaha mendapatkan suatu masa dahulu.

"Kalau hati berbelah-bahagi, fikirkanlah dan flash back kenangan dan memori bersama susah-senang. Juga fikirlah masa kita senang, siapa yang berada disisi kita semasa kecapi kesenangan sekarang... Kerana dia satu-satunya yang terima kita seadanya semasa naik-turun kita" kata :- iz [my best ever friend i had =D]

Tuesday, 5 July 2011

R E N E W ???!!!



Today case... i nak kena renwe my passport la pulak +_+' [lari bajet nak bersuka-suki ni~]. You know y? 

Even expired date kite stil lambat lagi nak abis, kne renew awl atleast 6 month b4 ok... hadoiyai~ hal ini sangat memeningkan kepala saye lah~

Sebenarnya, Oktober nanti ada company trip ke ibu negara Tembok Besar. So, dari sekarang la preparation documentation segala-bagai. Tapi nasib bagitau awal, asalnya Ting la tanya' "Sara, bila you punya passport expired?" dari situ la mula kisahnya. Bla bla bla~ 

Actual, masih banyak masa untuk renew~ kot~ Erk!! i xtahu. Alamak, dr lunch tadi i duk fikir sambil wat kerja [productive tapi selow sikit =P]

This is my Head of HR advised ::
"For your information, the passport validity of 3 months / 6 months is based on the duration of admission of the respective country.  So 6 months is the safest.

Normally, the airline personnel will check to see how long your passport is valid and they can technically deny issuance of boarding pass to passport holder who doesn't meet this requirement.

Even if the passport holder may be lucky to exit Malaysia but when entering the respective country (in this case, Beijing), he/she might get deny entry.

They are peoples who would like to take a chance, but I would strongly advise not to take a chance on ruining your tripHope this is clear to you. Do call me if you need further explanation."

So, i felt err~ emmmmm.....
happy yang xbest.
Ada ke cam tu? 
Happy sebab nak g holiday =)
xbest sebab documentation xberjalan lancar =(

Monday, 4 July 2011

Cam jauh je g makan malam +_+'

Evening !! Da mula rase mengantuk =O hulala~ Alhamdulillah kenyang. i makan berhenti sebelum kenyang...hehehe [sempat habiskan] Tonite i took western~ Chicken Chop !!! Sedaaaaaaap~ Yummy~ Ngapp!!

Bukan i yang teringin or kempunan ok... But ada la sorang tu... Tiba-tiba je ada post "Rasa seperti mahu dibelanja oleh Sara Ca'a di LANUN PJ UPTOWN pada malam ini." Maka i tunaikan la... Bukan selalu pun makan Western Food ni  =P  kot~ hahahaha...

So, cam title post malam ni, Cam jauh je g makan malam, memang jauh pun, dari Puchong cari makan malam sampai ke Uptown Damansara. Tapi xpe, makan sedap, sara kata xkesah ye Emy, sekali-sekala. Sudaa... xnak panjang lebar, korang bukan suka baca panjang-panjang pun kan, so biar ringkas dan padat ;D

Malam ni, pada i, even kua jauh sikit pun dari tempat biase, xsalah kalau itu buat masing-masing happy dan enjoy ^_^. Tapi berpada-pada la ye, jangan ikut hati. Advise untuk korang, jangan la kerap ambil makan malam yang berat cam i amik malam ni....hehehe korang mesti paham kenapa. Ok lah, chow chin choww~~

Again !! Bout her . . . .

Happy Monday !!! [Hari paling rajin untuk bekerja T_T]
Now, i nak sambung cerita si sara ni, this is bout her family. Cool + Loving members ^_^

 This is my mama.
Never any word can describe how great she is as mom for 5 pretty + 1 charming kids. Dialah Mama, dialah kakak, dialah cikgu, dialah penasihat dan kadang-kadang dia boleh jadi adik i  =). We share everything, she knows me. I gembira, sedih, susah, senang, nangis, jerit, da gemok, da kurus... semua dia boleh tahu dan nampak.

This is Kapten (R) AbCD + Nabilah.
Dulu garang giler, sekarang sangat-sangat sempoi. I call him abah. He is cool guy. Tapi, with abah i xcerita sangat. Hehehe :D Malu la cerita kat orang lelaki, tapi kalau ada perkara yg xdapat nak share dengan mama, i'll tell abah. It's depends.

Nabilah is my sister. Adik kedua yang paling xngam, tapi ada certain perkara kami baik giler... Jarak kami 5 tahun, sebab tu sampai sekarang asyik rase Nabilah ni camkecik je =P. Now dia still study in Building Tech @ Poli Behrang [Politeknik Sultan Azlan Shah www.psas.edu.my ]. Wish her all the and good luck Bayla!!

Left :: Syun, Kaka + Abang
Left :: Abang + Ida
They are my bestfriend + best enemy i ever had. Dorang la tempat bertolong-menolong, bergaduh, kacau-kacau, nangis-nangis. Sangat happening and i <3 them sooooo much!! Jue [kakathe 3rd, Aisyah [syun] the 4th, baru je sambung study kat Terengganu (semalam hari pendaftaran) Diploma in Mechanical Technology Marine. Jue ni mama cakap dia sama dengan i, tapi dia more silent + grrr than me, sometime pun i takut dengan dia. Tapi kalau time gile dia da datang, xkering gusi asyik gelaaaaak je.
Satu-satunya my hero, Qullah [abang] the 5th baru Form1 kat Clifford School Kuala Kangsar, sangat nakal dan kuat mengusik kakak-kakak, tapi adik dialah yang selalu jadi mangsa usikan and Ida the youngest Standard 6 at SRK Raja Perempuan Muzwin yang nakal selepas abangnya, paling kecik dalam beradik, tapi bakal paling tinggi soon *_* .
So, thats it. Complete my Happy Family . . . Have fun !!

Sunday, 3 July 2011

This is about ME !!

This is ME. Siti Sarah Binti Abu Zahrem. Mostly friends call me sara. That why my blog name callmesara. Why? Sebab bangga bile org panggil nama SARA, sebab ada maksud tersendiri untuk SARA tu. xpelah, u guys xperlu tahu ape maksud nama SARA.

Pasal nama jugak, my teknik's schoolmate friends call me CA'A. Tapi ada banyak sangat ejaan untuk nama tu, ada yang eja CAAH la, CHAAH la, tapi bile dengar cam bunyi CA'A, actually CHAAH. xkesah la, janji ada nama dari xde nama.

This is my sister, haha no la, this is another me. Kan this is about me?!
Actually, i try cari gambar my family dalam external hard disk, tapi xjumpa pulak..nesx time i'll intoduse my family to you guys. Chill !!



Where to start ni Sara . . . . ?

ASSALAMMUALAIKUM & evening.
Rase blank je tiba-tiba sebab this is my 1st post for my new blog. So i kena banyak lagi belajar daripada master-master blogger, tak pe sara, kamu take time ok. You got lots of friend out there who can helps you. Make a wish and you hope sara, huhuhu =)

APE yang kamu nak coret ni sara? =_=' Chill ! Sara, kamu kan ada target dan kamu tahu kenapa kamu create blog kamu sendiri. Kamu nak share cerita menarik dan mungkin akan ada juga yang x bape nak menarik =P.
APE-APE pun kamu wat yang terbaik dalam penghasilan cerita tentang kamu sara. So, i ada sorang kawan, i cerita kat dia yang i create new blog. Hahaha! Nama dia Faliq Aqee III, da cerita kat dia, dia msti nak baca punye, so keep him to wait.

Takutnya nak publish kat my friends... Masih selamat selagi dorang xtahu, kalau dorang tau? erk!! Mungkin akan ada macam-macam statement yang akan keluar. Doakan!!!